София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Йончева: С лекота министър нарежда подправяне на документи

Така, по думите на журналистката, се прави всичко в България

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

 „Тук става въпрос за схемата, с която се прави всичко в България. Става дума за лекотата, с която един зам.-министър, понастоящем министър, нарежда на своите подчинени да направят фалшификация на документи“, това каза в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ депутатът Елена Йончева по повод оповестената днес информация, която уличава министъра на културата Боил Банов в корупция.

Днес Йончева пусна разследване, с което потвърждава незаконни действия през март 2016 г. на тогавашния заместник-министър Боил Банов.

В записа, който бе пуснат на медиите тази сутрин, се чува как Банов иска да "опрости" 700 000 лв. неустойка на фирмата- строител на Ларгото. За целта дава указания, с които да се преправят и фалшифицират документи.

„Всичко това, което чуваме от тези записи е истина“, подчерта пред Кулезич журналистката Йончева.  По думите й това е норма, по която се правят всички неща в България. Депутатът допълни, че според евродоклад в страната ни от корупция годишно се губят 11 милиарда евро. „За 10 годни в ЕС ние стъпихме на дъното на всички възможни класации“, подчерта Елена Йончева. Тя допълни, че повечето от своите сериозни разследвания ги е направила благодарение на това, че има депутатски имунитет.

Запитана, не се ли притеснява от факта, че главният прокурор Сотир Цацаров реагира незабавно на нейното разследване за министър Банов, Йончева заяви, че не е притеснена и подчерта, че така трябва да се работи в една нормална държава.

Депутатът от БСП коментира и информацията, че е прала пари на фалиралата банка КТБ, като подчерта, че ако човек има „престъпно намерение няма да ходи да снима в Ирак, от където не знае дали ще се върне“. „Това обвинение трябва да влезе в съда, защото само там ще се види колко абсурдно е то“, заяви Йончева.

Цялото предаване с Елена Йончева гледайте на сайта на телевизия Евроком http://eurocom.bg/shows/chestno-kazano