София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ирина Бокова: Няма да се кандидатирам за президент

Директорът на ЮНЕСКО беше отличена със званието „Доктор хонорис кауза“

8 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че няма намерение да се кандидатира за президент на предстоящите избори, като отбеляза, че сега усилията й са насочени в кандидатстването й за генерален секретар на ООН.

Тя беше удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Икономическия университет във Варна. В препълнената зала на университета ректорът на учебното заведение проф. Пламен Илиев посочи, че то и се присъжда за изключителен принос и активна дейност за развитие на образованието, науката и културата, многостранната дипломация, междукултурния диалог и опазването на световното и националното културно наследство.

В словото си Бокова подчерта значението на образованието и културния диалог в съвременния свят и допълни, че една от основните цели и на ЮНЕСКО е да се противопостави на целенасочените опити за тотална разруха и културно прочистване чрез разрушаването на културното световно наследство.