София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Искат постоянен арест за варненеца, който преби 14-годишната си дъщеря

Майката и трите й деца са били жертва на системен тормоз

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Както вече ви разказахме в петък 14-годишно момиче беше прието в болница във Варна в тежко състояние, множество травми по главата и счупен нос. Момичето беше зверски пребито от баща си, който дори отправял заплахи за убийство.

Днес стана ясно, че районната прокуратура във Варна ще поиска постоянно задържане под стража за насилника. Състоянието на 14-годишното момиче, което все още е в болница, се подобрява, предаде БТВ.

Ирина Янкова, майка на пострадалото дете разбира за инцидента в петък следобед, когато й се обажда другата й дъщеря, станала свидетел на побоя.

Агресивния баща и Ирина Янкова са бивши съпрузи. По думите на жената по време на развода той е поискал трите им деца да бъдат изслушани в съда.Така под негово влияние и от страх са казали, че искат да останат при него.

„Физическият и психически тормоз от негова страна към мен продължи и след развода. Така бях принудена да замина при родителите си”, разказа Ирина.

По думите й многократно е била заплашвана с убийство. Бившият й съпруг дори е опирал нож в гърлото й. Жената и приятелките й свидетелстват за системен тормоз над нея и децата. Смятат, че институциите не са ефективни в случаи на домашно насилие.

Бащата е с издадени съдебни санкции – да се въздържа от насилие спрямо две от децата, както и с ограничителна заповед да ги доближава на по-малко от 100 метра. Прокуратурата започна досъдебното производство по новия текст на Наказателния кодекс – за причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие.

„Обвиненията, които към настоящия момент са повдигнати, са за нарушение на заповед за защита от домашно насилие. Има издадени две заповеди от август и юни 2018 г. Другото повдигнато обвинение е свързано със закана за убийство към детето”, обясни в говорителят на Районната прокуратура Вяра Алексиева.

Предстои събирането на доказателства, тъй като разследването е в начален етап. При наличието на такива ще бъде повдигнато и обвинение по новия текст от Наказателния кодекс за домашно насилие, по време на което е причинена телесна повреда.

„Това беше едно необходимо изменение във връзка със зачестилите случаи. По този начин работата ни е значително улеснена, защото с всички способи на закона бихме могли да защитим пострадалия и да преследваме извършителите”, коментира Алексиева.

Предвиденото в закона наказание за този вид престъпление е лишаване от свобода от 2 до 10 години.

Във вторник се свиква т.нар. спешен координационен механизъм - полицията, прокуратурата, училището и Закрила на детето трябва да преценят какви мерки за защита да наложат.