София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Искра от въглища е причинила пожара в Сливен

Запалените бали ще тлеят още няколко дни

6 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

 

Причината за възникналия снощи в 20:00 часа пожар в района на ТЕЦ- Сливен е прехвърлила се изкара от самозапалили се въглища. Това съобщи шефът на местната пожарна служба Владимир Демирев.Специалистите от топлоцентралата започнали тяхното разчистване с гребла и най-вероятно при преместването искра от огъня се е прехвърлила върху съхраняваната наблизо слама.  Балите са се използвали за гориво на една от пещите. Те са били складирани на площ от около 15 декара.

 

Още тази сутрин, възникналият  пожар, беше локализиран и овладян, но все още не напълно угасен, заради силният вятър, достигащ на моменти до 140 км/ч.

 

От пожарната служба в Сливен обясниха, че подпалилите се  бали все още  горят, но няма опасност за сградите, а работата на ТЕЦ-а не е спирала. Очаква се балите да тлеят  ще няколко дни, като предстои да бъде извършена за проверка за мерките са противопожарна безопасност в централата.

 

След получаване на сигнала снощи в 20:20 часа, целият състав на сливенската пожарна се е включил в гасенето на огъня. Получена е помощ  също от Нова Загора, и от Районна служба – Ямбол.

 

През изминалото денонощие в Сливенско са били угасени 22 пожара. Реагиран е и на  един фалшив сигнал. Оказана е и помощ на жена в безпомощно състояние в сливенския квартал „Дружба“, където на пожарникарите се е наложило да проникнат през терасата на втория етаж, за да помогнат.