София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Историци: Сега се мълчи за Сталинград

Кръгла маса отбеляза 75 години от битката, обърнала Втората световна война

6 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

25 историци и журналисти се събраха на кръгла маса в руския културен център в София, за да отбележат 75 години от битката при Сталинград. Експертите се обединиха около тезата, че в момента световната общност мълчи за подвига на съветската армия в тази епична битка, която обърна хода на Втората световна война. Историците припомниха, че през 1943 година, след края на битката, всички световни лидери от антихитлеристката коалиция са признали успеха на съветската армия, изпратили са благодарствени писма и сувенири. Сега обаче повечето политици мълчат за огромното значение за тази битка.

Приветствие до участниците изпратиха посланиците на Русия и Казахстан. На форума присъства и Анатолий Казаков – председател на финансовия съюз на страните от ОНД. Той отбеляза, че историческите факти са важни и неоспорими, но по-важно е бъдещето икономическо развитие, както на страните от постсъветското пространство, така и на България.