Гледай
на живо

Южна Корея плаща на Севера за Олимпиадата

Сеул даде 1, 8 ммлн. Долара за разходите на Пхенян

Южна Корея плаща на Севера за Олимпиадата Южна Корея е платила 1, 8 милиона долара за участието на Северна Корея в Олимпийските игри в Пьончан... thumbnail text

Южна Корея е платила 1, 8 милиона долара за участието на Северна Корея в Олимпийските игри в Пьончан, съобщиха от корейското министерство по въпросите на обединеинето. 1, 1 милиона са отишли за съвместни културни проекти, проведени в Сеул преди началото на игрите. Очаква се днес да се състои среща, на която Южна Корея да се съгласи да плати всички останали разходи на северокорейската делегация, свързани с пътуване, храна, престой в южната част на полуострова.

На 20 януари в Лозана на срещата на делегациите на двете страни, Международния Олимпийски комитет и организационния комитет на Игрите, бе постигната договорка МОК да поеме разходите по настаняването само на членовете на Олимпийския комитет на Северна Корея – 67 човека. Общата численост на делегацията на Пхенян е 550 човека.

Според медиите в Южна Корея, помощта за Северна Корея за участие на Олимпиадата, е втората по величина финансова подкрепа за Севера. През 2009 година Южна Корея даде близо 1 милион долара на Пхенян заради кризата с храните в страната.