София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Юнкер изрази пълна подкрепа за курса на ООН

Шефът на ЕК се срещна с Антониу Гутериш

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се обяви за пълна подкрепа на курса на ООН и инициативата за реформиране на организацията, съобщи ТАСС.

"Ние напълно подкрепяме системата на ООН, тъй като работата ви ви проправи пътя за по-добро бъдеще. Организацията на обединените нации е крайъгълен камък на многостранното сътрудничество, мост към по-добро на човечеството, по-добър свят", каза Юнкер на пресконференция в неделя след среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Юнкер добави, че "Европейският съюз ще остане верен партньор на ООН и Антониу Гутериш".

Ръководителят на Европейската комисия също така отбеляза, че многостранният подход не е мъртъв, трябва да бъде подкрепен - това е единственият шанс за оформяне на бъдещето на земното кълбо по начин, който е приемлив за всички заинтересовани страни.

"Не ни харесва едностранчивият подход, ние вярваме, че многостранността трябва да има шанс, трудно е, но това е единственият начин за бъдещето", каза Юнкер.

"Нека завърша, като казвам, че доколкото мога, подкрепям инициативите на генералния секретар за реформиране на ООН", заключи Юнкер.