София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Юнкер се срещна с Борисов и Радев

Западните Балкани са приоритет и на Европа, твърди Юнкер

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Държавният глава Румен Радев проведе среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
 
Той е на посещение в България по случай официалното откриване на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз.
 
Темите, които обсъдиха са свързани с актуални теми от европейския дневен ред, както и с ключовите приоритети на българската страна в качеството ѝ на председател на Съвета.

Партньорството между българското правителство и Европейската комисия по време на ротационното председателство на страната ни беше обсъдено на среща между премиера Бойко Борисов и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Двамата подчертаха, че отношенията на доверие и сътрудничеството между членовете на кабинета, които ще ръководят заседанията на Съвета, и комисарите са предпоставка за постигане на напредък по откритите за решаване въпроси, съобщават от правителствената пресслужба.

Министър-председателят посочи, че за 10-годишното си членство в ЕС страната ни е натрупала опит при разрешаването на различните кризи, през които е преминавал Съюзът, и ще продължи да е активна в дискусиите за неговото бъдеще.

„Отговорността ни през следващите шест месеца е голяма, но оставаме сигурен партньор при търсенето на съгласие по най-важните за Общността теми. За нас е изключително важно да се укрепи единството на Европейския съюз“, подчерта Борисов.

Той и Юнкер изразиха очакване за подобряване на диалога със съседните на ЕС държави по време на българското председателство „Вашият приоритет, Бойко – Западните Балкани, е и наш приоритет“, посочи председателят на ЕК.

Българското председателство започва със заем в размер на 100 млн. евро по Плана "Юнкер" за "Биовет". Заемът е отпуснат от Европейска инвестиционна банка. Той има за цел повишаване на нивата на производство и научно-изследователска дейност в областта на животните.

Гаранцията за него е от Европейския фонд за стратегически инвестиции - централен стълб по Плана Юнкер. В резултатна финансирането ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България.

Европейският комисар Фил Хоган, отговарящ за земеделието и развитието на селските райони, посочи, че Селскостопанският сектор в Европа осигурява 44 млн. работни места.