Гледай
на живо

Избори в Естония - електронното гласуване възможно

340 000 души от общо един милион избиратели са гласували електронно

Избори в Естония - електронното гласуване възможно Днес в Естония избират нов парламент. Право на глас имат почти един милион души, които трябва д... thumbnail text

Днес в Естония избират нов парламент. Право на глас имат почти един милион души, които трябва да изберат 101 депутати за Държавното събрание (Рийгикогу).
 
1099 кандидати, ще се борят за места в парламента. Сред тях 15 са независими, а останалите са представители на общо десет политически сили.

Центристката партия на премиера Юри Ратас, е сред главните претендентите. Сред симпатизантите й има много етнически руснаци. Те в страната са 25 процента от населението. Партията на реформите, която се застъпва за либерална икономическа политика също се очаква да заеме силни позиции в Естонския парламент.

В момента премиерът на страната е начело на коалиция, съставена от неговата Центристка партия, социалдемократите и консервативната партия "Отечество".

Националистическата крайнодясна Консервативна народна партия на Естония, която остро критикува задължителните квоти на ЕС за прием на мигранти е увеличила популярността си през последните години, показват проучванията на общественото мнение. 

В момента всички партии в страната се обединяват около активното членство на Естония в ЕС и НАТО.

Въпреки това, Русия запазва интереса си към делата във военната област и сигурността на Естония и балтийските й съседки.

През 2005 г. Естония стана първа страна в света, която използва онлайн гласуване на национални избори.

Сега близо 40% или около 340 хиляди души от имащите право на глас са гласували електронно в ранния вот до 27 февруари. В деня на изборите не се гласува по електронен път.

Избирателната комисия в страната не е регистрирала опити за външна намеса в изборите. 

Междувременно естонските власти следят за хакерски атаки, фалшиви новини и дезинформация.
 
Миналата седмица от Майкрософт казаха, че Естония не е сред страните, застрашени от атаки на хакерската група с предполагаеми руски връзки.