София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изборите в Испания: Печелят социалистите, ултра-десните с небивал успех

Очаква се почти всички гласове да бъдат преброени до края на деня

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Социалистическата партия в Испания спечели изборите в Испания, които се проведоха вчера в страната. Социалистите получиха най-голям брой гласове, но не и абсолютното мнозинство от местата в парламента.
За да сформира правителство, те ще се нуждаят от подкрепата на други партии. Основната сензация е ултра-дясната партия Vox, която за първи път влиза в парламента, получавайки малко повече от 10% от гласовете.
Според резултатите от преброяването, 99,4% от бюлетините, социалистите са получили 28,7% от гласовете.
Демократичната Народна партия, която многократно заместваше социалистите на власт от началото на прехода към демокрация след диктатурата на Франко, показа най-лошия резултат в новата си история - 16,7% от гласовете.
Както и в други европейски страни, популярността на радикално десните популистки политически сили рязко се увеличи в Испания.
Партия Vox се противопоставя на мултикултурализма, феминизма и неограничената имиграция. Според последните данни тя печели 10,3% от гласовете, което ще й позволи да заеме 24 места от 350 в парламента.
Министър-председателят на социалистите Педро Санчес се представи на изборите като основна алтернатива на крайното дясно.
Социалистите могат да получат 123 мандата, техните бивши коалиционни партньори от лявата партия Подемос - 42.
Министър-председателят Санчес ще трябва да сформира коалиция.
Очаква се почти всички гласове да бъдат преброени до края на деня.
Ситуацията в Испания остава нестабилна след референдума за независимостта на Каталуния, признат от испанското правителство за незаконен. Испанският премиер Педро Санчес беше принуден да обяви предсрочни избори, след като депутатите, които подкрепят независимостта на Каталуния, отказаха да гласуват проектобюджета за 2019 година.