Гледай
на живо

Измамници използват „Нотр Дам“ за кражба на пари

Правителството предупреждава за повишено внимание

Измамници използват „Нотр Дам“ за кражба на пари Телефонни измамници се възползват от пожара в парижката катедралата „Нотр дам“. Мошеници... thumbnail text

Телефонни измамници се възползват от пожара в парижката катедралата „Нотр дам“. Мошениците искат пари от донори, лъжейки ги, че средствата ще отидат за възстановяването на храма. Френските власти предупреждават за повишено внимание към всеки, който твърди, че събира пари за реставрацията. Голям брой измами са засечени както във Франция, така и в чужбина, съобщава Фондацията за френско наследство, която е организатор за събирането на средства. Лигитимните места за дарения са сайта на фондацията, нейната страница във Facebook, преводи до фондацията чрез системата за онлайн плащания Pay Pal, дарения в метростанциите в Париж и изпращане на SMS за тези, които живеят във Франция.
Три дни след пожара, опустошил голяма част от „Нотр Дам“, все още се водят дискусии относно реставрацията, основен от които дали покривът и кулата трябва да придобият стария си вид. Франция ще организира международен конкурс за възстановяването, а президентът Макрон обеща на обществото, че историческата катедрала ще бъде готова до 5 години. За по-малко от 3 дни са обещани около 1млрд.евро от дарители.