София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Износът на какао от Кот Д'Ивоар вече е възстановен

Той беше временно преустановен заради размирици

7 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Товаренето на какао на плавателни съдове, намиращи се на две пристанища в Кот Д'Ивоар, е възстановено след като износът беше временно спрян заради протести, предаде Ройтерс, като се позова на износителите на какао.

По данни на агенцията товаренето на съдовете е било възобновено в пристанищните градове Абиджан и Сан-Педро.

По-рано беше съобщено, че бунтуващите се сили за сигурност са обкръжили пристанището на град Абиджан, изнудвайки производителите на какао да прекратят износа. По-късно била открита стрелба в Сан-Педро.

"Стрелбата утихна в 21:00 часа местно време, тази сутрин започнахме работа“, съобщи един от износителите на какао в Сан-Педро. „Пристанището е отворено и товарим за износ от тази сутрин“, добави той.

"Нашите служби в Абиджан и Сан-Педро работят от тази сутрин. Все още имаме опасения, но ще се справим със ситуацията насочена срещу нашия бизнес“, заяви още един износител.

Безредиците с участието на военнослужещите и сътрудниците на другите служби за сигурност започнаха в Кот Д'Ивоар миналата седмица. Протестиращите искат повишение на дневната надница и подобряване условията на живот.

Жертви на сблъсъците между бунтовниците и властите са станали двама военни.