София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изслушват Мария Габриел

Ще работи за въвеждането на европейска студентска книжка

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Еврокомисарят Мария Габриел ще бъде изслушана днес от Европейския парламент в качеството си на кандидат за втори мандат. Изслушването ще продължи три часа - от 19.30 ч. до 22.30 ч. българско време.

Предвижда се Габриел, която е предложена да отговаря за младежта и иновациите, да отговори на 25 въпроса на евродепутати от парламентарните комисии по култура и образование, и по индустрия, изследвания и енергетика. По-рано Габриел отговори писмено на 17 въпроса. В отговорите си тя посочва, че в работата си в Европейската комисия под ръководството на председателя Жан-Клод Юнкер е отговаряла за много от темите, залегнали в бъдещите й задачи.

Габриел обещава, ако бъде избрана, да работи за въвеждането на европейска студентска книжка. Тя отбелязва необходимостта от отпадане на пречките пред младите европейци да пътуват и учат навсякъде в ЕС. Моя основна цел е повече младежи да се възползват от програмите на ЕС при равно участие, добавя кандидатът.