София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Извънредно заседание на социалната комисия

Обсъждат корекциите в Закона за личната помощ

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Социалната комисия в парламента ще проведе днес извънредно заседание, за да обсъди на второ четене Закона за личната помощ.

Снощи текстовете в законопроекта бяха преработени на спешна среща в парламента, в която  участваха депутати, експерти от две министерства, майките на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова. Договорено било да няма лимит на парите за лична помощ, нито листа на чакащи, дори да свършат отделените в бюджета 71 млн. лв. за целта. След поправките се оставя вратичка законът да бъде дофинансиран.

Работната група се събра извънредно след като предния ден майките се срещнаха с премиера Бойко Борисов и по време на разговорите бе решено текстовете от законопроекта да бъдат преразгледани.

Менда Стоянова - председател на Комисията по бюджет и финанси в НС, обяви, че е постигнат консенсус и всички са удовлетворени от текстовете.

Майките и омбудсмана настояха парите, предвидени за лична помощ догодина, да се прехвърлят от централния бюджет в този на социалното министерство.

„Това, за което получихме обещание е, че според индивидуалните нужди на всяко дете и лице с увреждане ще получи необходимите часове. И няма да има отказ от кметовете, защото няма пари. Няма да има листа на чакалите“, каза Вера Иванова, майка от инициативата "Системата ни убива".

Предвижда се парите за личната помощ да се отпускат от Агенцията за социално подпомагане.