Гледай
на живо

ЖАН-КЛОД ЮНКЕР: ЕВРОПА НЕ Е ИГРА НА ПОКЕР

НИТО ЕДНА ОТ СТРАНИТЕ В ЕВРОЗОНАТА НЕ МОЖЕ ДА Е СРЕЩУ ДРУГИТЕ

ЖАН-КЛОД ЮНКЕР: ЕВРОПА НЕ Е ИГРА НА ПОКЕР Днес председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер даде пресконференция по повод събитията на... thumbnail text

Днес председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер даде пресконференция по повод събитията на Европейския съюз за събитията в Гърция. Той каза, че в Еврозоната има 19 държави с единна валута и не може една от тях да бъде срещу другите.

Той посочи, че ЕС се състои от разбирателство: „Това е една Европа, в която можем да работим решително и търпеливо, без да има противоречие в националните интереси. В Европа на единната политическа воля не може да се проявява национален егоизъм и нито една демократична държава не е по-важна от другите“ - допълни той.
Юнкер заяви, че не може да си представяме Европа като блъф, като игра на покер, в която има губещи и печеливши и сподели, че е натъжен от последните събития – едностранното прекратяване на преговорите от Гърция в петък с обявяването на референдум. Той подчерта огромните усилия от страна на ЕК за постигане на балансирано и честно споразумение, в което пакета от мерки не предвижда намаляване на заплатите и пенсиите. Той се обърна към гражданите на Гърция да гласуват на референдума в неделя с „да“, защото „не“ би дистанцирало страната от ЕС и Еврозоната.
Юнкер припомни, че и други държави-членки са преминали през тежки времена и даде за пример Ирландия или Кипър, чиито правителства са взимали сложни решения и са платили висока цена. „Нашите приоритети трябва да бъдат отговорност, а не индивидуална биография.“ - заяви председателя на Европейската комисия и накрая подчерта, че вратата за Гърция е отворена.
Междувременно градският транспорт в Атина ще е безплатен от днес до 6 юли, докогато са затварени банките в страната. Решението ще струва 4 млн. лева. Гърция продължава да бъде на крачка от фалита, след като на 30 юни в 18ч. изтича срока за изплащането на 1.5 млрд. евро към МВФ.