София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жълтите жилетки недоволни от обещанията на Еманюел Макрон

Френският президент представи предложения за реформи

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

„Жълтите жилетки” не са доволни от представените от Еманюел Макрон реформи в резултат от техните протести. Късно снощи френският президент на голяма пресконференция направи редица обещания. Сред тях - по-ниски данъци и по-високи пенсии, по-лесно свикване на референдуми и повече правомощия за местната власт.

Някои от лидерите на „жълтите жилетки” вече обявиха, че не са удовлетворени, само няколко часа след представянето на мерките. Причините са две. От една страна в някои от обещанията липсва конкретика. Макрон наистина каза, че ще бъдат намалени данъците. Но не каза това, което „жилетките жилетки” искаха да чуят - че богатите ще платят повече, а бедните по-малко. Другият вид проблем е, че „жълтите жилетки” практически оспорват цялата политическа система на Франция. Реално, каквото и да им обещае Макрон, те едва ли ще са доволни, след като системата остава същата. Иначе, освен за вътрешните проблеми на французите, Макрон говори и за някои европейски проблеми.

В изявлението на президента има тактически момент. Промените, които той предлага, не са незначителни. Някои анализатори ги оценяват като опит за разделение на недоволните. Макрон иска по-умерените протестиращи да се замислят и да се отделят от тези, които влизат в ролята на вечно недоволни и с нереалистично поведение.