Гледай
на живо

Как български учени ще отбележат празниците на Антарктида?

Питката ще е омесена с ледникова вода

Българските учени, намиращи се на Антарктида ще посрещнат коледните празници по стара българска традиция. Шеф-готвачът Уляна Яркова е подготвила за трапезата на Бъдни вечер само постни ястия като сарми с втасало тук кисело зеле, питка с пара омесена с ледникова вода, боб, ошав, сухи чушки пълнени с боб, зелник, картофена салата. Специално за празничната вечеря сме запазили няколко бутилки българско вино, съобщи проф. Христо Пимпирев.

След повече от месец работа вчера отплаваха с испанския кораб Сармиенто де Гамбоа към Ушуая биолозите доц. Любомир Кендеров и д-р Ралица Зидарова, които се надяват на открити нови видове за науката, съобщиха от Българския антарктически институт.

В ледените води на Южния океан с малката ни надувна лодка започнаха изследваната на колумбийската ни колежка на китове, косатки и тюлени, както и на д-р Росица Янева на замръзналата почва, мъхове и лишей.

Българските полярци имат гости-учени от Колумбия, Кипър и Монголия.

В утрешния ден учените ще запалят свещичка в православния параклис Св. Йоан Рилски, намиращ се на Антарктида, изрисуван от художничката Ганка Павлова.