София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КАК ЩЕ СЕ МЕСТЯТ ПАРИТЕ ЗА ПЕНСИЯ МЕЖДУ НОИ И ЧАСТНИТЕ ФОНДОВЕ?

ТРИСТРАНКАТА ОБСЪДИ НАРЕДБАТА ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Националният съвет за тристранно сътрудничество днес проведе заседание. Социалните партньори обсъдиха проект на постановление на МС за Наредбата за реда и избора на осигуряване, внасяне и разпределение на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“. Дискусията беше за това как ще се местят парите за пенсия между НОИ и частните фондове.

Представители на държавата, бизнеса и синдикатите обсъдиха днес правилата, по които ще става прехвърлянето на парите за втора пенсия от частните фондове към държавата и обратно. Новата възможност за избор, както беше мотивирана тя при приемането и в Кодекса за социално осигуряване, предвижда титулярът да има право многократно да избира дали да се осигурява само в държавния фонд или и в частен и с хода на времето да може да прохвърля парите от единия към другия до 5 г. преди пенсиониране. Текстовете на наредбата предвиждат парите от увеличената държавна вноска на преместилите се да отиват в отделна сметка, а не по общата на НАП. Финансовият министър Вл. Горанов обобщи, че новата наредба защитава максимално правата на осигурените лица.

БСК предупреди, че технологията за местене на парите крие рискове – загуби за осигурените, за НОИ, за частните дружества, а не изключва и манипулации.

Бизнесът се опасява, че изборът на хората и с новата наредба остава неинформиран.

Синдикатите в лицето на КНСБ заявиха, че подкрепят текстовете в наредбата с известни уговорки.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Д. Манолов, който водеше заседанието днес изрази емоционално становището на синдиката.

Социалните партньори обявиха, че днешната дискусия финализира дебата по наредбата за пенсионното осигуряване и се надяват тя да бъде максимално в полза на гражданите.