София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Каракачанов: Информационният център не е военна база

"Разговорът не беше относно закупуването на още техника"

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

От тази среща една не малка част от хората не разбират какво се е случило. Истината е, че тази среща отваря отношенията между двете страни в тези сфери. Работата на България по отношение на модернизацията на военните си сили е изключително сериозна, средствата за отбрана тази година са повече. Ако добавим и разходите, които са отпуснати за 8-те изтребителя, то разходите за отбрана стигат до 3.1%. 

Над 200 хиляди българи живеят в САЩ, Тези хора имат близки, които искат да ги посетят. Визите са изключително важно. 

Разговорът не беше относно закупуването на още техника, а за интереса на водещи компании в САЩ да инвестират във военно-промишлен бизнес в България. 

Много хроа без да разбират, говорят глупости. Координационният център не представлпва военна база. Този процес започна през 2014 година, по време на правителството на Орешарски. 

Искаме този център в конкуренция с Румъния и Турция. Създаването на американска или друга база е невъзможна поради конвенцията от Монтрьо. Регламентира се, че повече от 23 дни не могат да присъстват подобни хора. Тази психоза, която се опитват да създадат, е лъжа. Този център събира информация. Няма да се изгражда нищо ново, ще използваме инфраструктурата, с която разполагаме. Ако България бъде подкрепена от останалите членки на ЕС, означава, че ще бъдем финансирани. САЩ казват, че подкрепят България в тази инициатива. Подкрепата на Щатите е жест, който трябва да бъде оценен положително. 

Балканите са регион, в който има сблъсъци на много интереси. Скандалите са си скандали, аз коментирам официалните документи. Но руското влияние не е единствено на Балканите, има и религиозно влияние.