Гледай
на живо

Каракачанов отвърна на Зоран Заев

Каракачанов: Компромиси с историята на България няма да допусна

Каракачанов отвърна на Зоран Заев „Компромиси с историята на България няма да допусна”, заяви в официална позиция вицепрем... thumbnail text

„Компромиси с историята на България няма да допусна”, заяви в официална позиция вицепремиера Красимир Каракачанов. Така той отговори на поредното провокативно изказване на Зоран Заев пред парламента на Македония, в което Заев вменява внушението, че договорът с Гърция, известен като Преспанския договор, дава идентификация за наличието на македонски език и никой няма право да противоречи на това.

В качеството на председател на ВМРО-БНД и заместник министър-председател по обществен ред и сигурност ще поискам, ако Комисията (българо-македонската комисия по историческите въпроси) не излезе с ясно и категорично становище, че историята на днешна Македония е обща с тази на Република България до 1944 г., да бъде изготвен Анекс към Договора за добросъседство, в който официалните власти от другата страна на границата да признаят това. Ако откажат - няма да получат нашата подкрепа за НАТО и ЕС, заявява Красимир Каракачанов, като допълва, че няма да допусне компромиси с историята.

Каракачанов припомня, че Северна Македония е географско наименование, което включва и настоящи земи от Република България.

"Г-н Заев с този размах утре може да поиска използваният, напълно идентичен български диалект да бъде изучаван като официален чужд език и у нас. Това е недопустимо. Това е провокация", категоричен е Каракачанов.

Председателят на ВМРО подчертава, че македонските земи са български. Затова няма да приеме:

"Хора с неясни възгледи и с обърнат прочит на историята да се промъкнат в НАТО и Европейския съюз на гърба и за сметка на България и историческата справедливост, още по-малко, внедрявайки задкулисно македонския език".