София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Каракачанов : Законът за доброволната военна служба вече е готов

Желаещите ще получават военна подготовка за 3, 6 или 9 месеца

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Законът за доброволната военна служба вече е готов. Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
"Завършването на доброволна военна служба ще дава предимство за постъпване на работа в структурите за сигурност", каза още той, като поясни, че идеята за доброволна военна служба е стара, а законът вече е готов.
По думите му той е минал през всички нива на обсъждане в Министерството на отбраната и трябва да бъде внесен в парламента. "В текста се предвижда хората, които проявят желание да получат военна подготовка - за 3, 6 или 9 месеца, да бъдат зачислявани към резерва.
"С тази подготовка те ще имат защитата на закона, че работодателите няма да нарушат кариерното им развитие. От друга страна, ще се дадат определени предимства на хората, които доброволно са се обучили за военнослужещи по отношение на възможностите, когато постъпват на работа в полиция и другите структури за сигурност. Тези, които са минали през доброволна военна служба ще имат предимство пред останалите", обясни министър Каракачанов.