София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Караниколов: Законът изисква отнемане на лицензите на „Емко“

Държавата застава зад работниците

7 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Държавата застава зад работниците и целия военнопромишлен комплекс „Емко“. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг относно констатираните нарушения и спирането на лиценза от Междуведомствения съвет по отбрана и сигурност на оръжейния завод „Емко“.

Временно ще бъдат спрени лицензите на „Емко“. Мерките са предприети с цел защита интересите на населението и сигурността на работещите, информира министърът, уточнявайки, че дейността на дружеството ще бъде възстановена след шест месеца или след отстраняване на нередностите.

Държавата застава зад работниците, увери Караниколов. Ръководството на дружеството трябва да предприеме незабавно действия за отстраняване на нередностите и незабавно ще им бъде възстановен лицензът за търговия“, коментира още той.

Трябва да се преместят боеприпасите и веществата, които не бива да седят едно до друго, тъй като е изключително опасно. Другото е, че на производствената площадка боеприпаси и то на двора нямат място. Законът точно и ясно е казал, че при такива нарушения се отнема лицензът за търговия. Ако имаше основание да се спре и лицензът за производство, щяхме да го направим. Към момента няма такова основание, няма и такава правна норма да го извършим, добави Емил Караниколов.

Законът точно и ясно е казал, че при такива нарушения се отнема лицензът за търговия. Законът е един за всички и те ще го спазват, категорично заяви министърът.

Близо 400 служители от военния завод "ЕМКО" възнамеряваха да протестират срещу затварянето на дружеството.
Намерението им беше осуетено от кордон от полицаи.