София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Катастрофа между самолет и хеликоптер в Непал

Трима души са загинали и най-малко четирима са ранени

пропускане
5 годиниИнциденти 5 Боряна Райчева

Трима загинали и най-малко четирима ранени при случил се тази нощ сблъсък между самолет и хеликоптер на непалското летище Лукла в провинция Солукхумбу , това съобщават световните информационни агенции.
 
Инцидентът се е случил, след като лекомоторен самолет ри излитане се е врязъл във вертолет, който се е намирал на пистата.
 
Загинали са пилотът на самолета и двама полицаи, които са които стояли край хеликоптера. По случая е започнало разследване, като все още не е ясно какви са причините, довели до инцидента.
 
Аерогарата Лукла се счита за една от най-опасните в света. Използва се предимно от алпинисти, за да стигнат в подножието на Еверест и други осемхилядници.
 
Летището е известно с трудните условия за излитане и кацане. Пистата е къса и заобиколена от стръмни планини и често е затворена поради силни ветрове или гъсти облаци.