София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кибератака срещу руски държавни сайтове

Федералната служба за сигурност засече шпионски софтуер

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) обяви, че е открила шпионски софтуер в мрежите на 20 институции и организации в Русия. ФСБ публикува на сайта си съобщение, в което заявява, че става дума за организирана мащабна кибератака с конкретна цел.

Шпионският софтуер е бил разпространен чрез имейл с прикачен файл. Неговата цел е била да влезе в мрежите на научни и военни институции, както и в някои от елементите на ключовата за страната инфраструктура.

Софтуерът може да прави екранни снимки, да включва уебкамерите и микрофоните на заразените компютри. Освен това може да записва и какво е писано чрез клавиатурата. Софтуерът може да записва и звук.

ФСБ не конкретизира кой стои зад атаката и дали подозира конкретен извършител. Агенцията не дава подробности и от колко време шпионският софтуер работи, нито дали има информация за изтекли към хакерите данни.