София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ким посрещна южнокорейския си колега Мун Дже ин

Среща на върха между Севера и Юга се провежда в Пхенян

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Южнокорейският президент Мун Дже ин пристигна в Пхенян за среща на върха със севернокорейския си колега. На летището той бе приветстван от тълпа от севернокорейци, включваща лидера Ким Чен ун съпругата му Рил Солю, съобщава агенция Йонхап.

Очаква се лидерите на Севера и Юга да проведат първата си официална среща днес в 15.30 часа, местно време. След това предстои официална вечеря за посрещане на гостите, на която домакин ще бъде Ким Чен ун. Двамата лидери ще се разговарят отново и утре.

Конкретни резултати от срещата на върха между двамата лидери ще бъдат известни в сряда вечерта, това заяви говорителят на севернокорейския лидер.  "Днес ще бъде трудно да се очакват конкретни резултати, тъй като в сряда ще се проведе още един кръг от преговори и едва тогава ще бъде възможно да се говори за резултатите", каза той.

Мун Дже ин третият южнокорейски президент, който е посетил севернокорейската столица.

Пътуването е с цел да подпомогне преговорите между Вашингтон и Пхенян за прекратяване на ядрената програма на Северна Корея. Южнокорейският лидер заяви, че ще се стреми да посредничи за пробив в преговорите за денуклеаризация по време на тридневното си посещение в КНДР.

В делегацията на Мун Дже ин са включени 110 души, а в неделя,  в Пхенян пристигна и още една делегация от около 90 южнокорейски служители.

Срещата на върха на между Ким Чен ун и Мун Дже ин ще бъде третата по рода си, откакто южнокорейският президент встъпи в длъжност през май 2017 г. Двамата лидери се срещнаха по-рано на 27 април и 26 май в граничното село Пьонмунджон, което се намира  на границата между Корея.

Тяхната среща ще отбележи и петата междукорейска среща на върха след разделянето на Корея на две части след Втората световна война.