София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кирил Котев: Мои роднини работят в общината

Те обаче са назначени преди мен

5 годиниОбщество 14 Боряна Райчева

В студиото на Би Ти Ви кметът на Сандански Кирил Котев отговори на въпросите на лидера на РЗС Янев Янев от отвореното му писмо и от участието му в същото студио и призна, че много негови роднини работят в общината на различни постове. Както и че зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, сочен за собственик на "къщата за гости" в града, заради която попаде оставка, е негов познат от ученическите години.

Котев потвърди, че статутът на "имението с минералната вода", за което се появиха публисации, че е построено с европари, е на "къща за гости" и че той, да, бил виждал да се посещава от туристи, но не знаел подробности. Въпреки това изрази убеденост, че туристическият данък е платен и в касата на общината са влезли постъпленията от имота. 

Кметът на Сандански обясни подробно и генезиса на хотел "Перун" в центъра на града, за който Яне Янев каза, че имали общ водопровод за минерална вода с "къщата за гости". 

"Този хотел наистина е част от семейния бизнес", призна Котев. Баща му построил заедно с брат му, за да ги задържи в България, защото през 90-те те обмисляли да заминат да учат в САЩ.

"Баща ми се занимава с бизнес от 90-те години. И за да ни задържи с брат ми тук, отвори магазин. Отначало бизнесът вървеше, после започна да не върви и двамата с брат ми се посветиха на строителство.

Аз през това време съм се занимавал със съвсем други неща, бях във фирма "Профстрой"", заяви Кирил Котев.

Той не отрече, че майка му и брат му са собственици на хотела, който обаче бил построен върху земя, закупена от частно лице, а неговите съоръжения се намирали на няколко метра извън общинския парцел и притежавали съответните строителни разрешения. 

"Десет дела сме спечелили досега на всички инстанции", подчерта кметът на Сандански. 

Котев обясни, че до семейния хотел наистина стигал водопровод с минерална вода, но разрешението за него не се давало от общината, а от държавната дирекция на басейните.

На въпрос на водещия Анна Димитрова ли е собственикът на "къщата за гости", той отговори утвърдително, като посочи, че "така се ноди по документи".

Котев обясни и кой кой е  в община Сандански от неговите роднини и от роднините на местните величия. 

Имената, които му "подаваше" водещият, образуваха един наистина внушителен списък. 

В него се оказа, че фигурират неговата вуйна Катя Фикинчева, която била шеф на данъчния отдел, вуйчо му Иван Фикинчев пък бил директор на общинското дружество "Пазари", чичо му Иван Котев - служител в пречиствателната станция, но отрече друг служител на висок позиция в общината - Антония Сливкова, да е негова кума.

Той потвърди обаче назначението на общинска длъжност на съпругата на месктния полицейски шеф и на нейния баща - на отдел "Култура", който обаче си подал оставката, но той го помолил да се задържи на посат си до Великден заради "наситената културна програма". 

Не са ли тези назначения конфликт на интереси и дали можел да уволнии роднините си, ако не се справят с работата си, попита водещият. 

"Тези хора са с професионална биография от времето, когато още съм бил студент, назначавани са много преди мен в общината и се надявам да останат там и след мен", увери Кирил Котев. 

Той каза, че "щял да ги освободи от длъжност", ако това се наложи. 

Кметът на Сандански реагира доста по-бурно на обвинението в конфликт на интереси, като сподели, че "идвали са от ДАНС, от пракуратурата още преди няколко години да правят проверки и не се установи такова нещо". 

За друго лице, сочено също за негово протеже - Крум Аргиров, той потвълрди, че е шеф на ВиК - Сандански, но не той, а водещият се досети, че Аргиров е бил шеф на предизборния щаб на Манолев. 

Кметът на Сандански каза още, че е близък с Александър Манолев от ученическите си години. "После обаче той замина да учи в Америка" и се изгубили за 10 години. 

По думите на Котев двамата не се виждали винаги, когато Манолев посещавал Сандански, защото вече бившият зам.-икономически министър невинаги се обаждал на приятеля си от ученическите години, че е в града.