София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кисинджър: САЩ и Китай са „в подножието“ на Студената война

„САЩ и Китай са страни, които превъзхождат по мащаб СССР“

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

САЩ и Китай все още са „в подножието“ на Студената война и вероятно ще се справят с напрежението. Това обяви в четвъртък на Форума за нова икономика в Пекин бившият помощник на президента на САЩ за национална сигурност и бивш държавен секретар Хенри Кисинджър.

"Според мен е много важно периодът на относително напрежение [между Китай и Съединените щати] да бъде последван от ясно изразени усилия за разбиране на политическите му причини, както и ангажимент на двете страни да се справят с тях," каза Кисинджър. "Все още сме далеч от "твърде късно е“, защото сме само в подножието на Студената война “.

На въпроса дали ситуацията в отношенията между Китай и Съединените щати наподобява началото на Студената война между СССР и Съединените щати, Кисинджър отговори, че „Съединените щати и Китай са страни, които превъзхождат по мащаб Съветския съюз и Америка“. Според него САЩ и Китай са двете най-големи икономики в света, които са заключени в продължителна търговска война.

"Обсъждането на общи цели и опитът да се намали отрицателното въздействие на конфликта ми се струват необходими", продължи бившият държавен секретар. Той отбеляза също, че Първата световна война избухва поради факта, че не са били в състояние да се справят със сравнително малка криза.