София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Китай наложи санкции на американски правозащитни организации

„Призоваваме САЩ да спрат да се намесват в нашите вътрешни работи“

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Китай наложи санкции срещу американската правозащитна организация Human Rights Watch и спря разглеждането на исканията американските кораби да влязат в Хонконг. Това съобщи в понеделник на брифинг говорителят на външното министерство Хуа Чунинг. 

"Въпреки силните протести на Китай, американската страна настоява за подписване на така наречения Закон за правата на човека и демокрацията в Хонконг, което е сериозно нарушение на международното право и встъпване във вътрешните работи на Китай. В отговор на необоснованите действия на американската страна решихме да спрем разглеждането на исканията да посетим Хонконг с американски военни кораби и самолети. Наложихме и санкции срещу американските неправителствени организации - National Endowment for Democracy, Международния републикански институт, Human Rights Watch, Freedom House и няколко други ", заяви дипломатът.

"Призоваваме САЩ да поправят грешките, да спрат да се намесват в нашите вътрешни работи. Китай ще предприеме всички необходими стъпки в съответствие с развитието на ситуацията, за да защити стабилността и просперитета на Хонконг, както и интересите на националния суверенитет, сигурността и развитието на нашата страна", подчерта официалният представител на китайското външно министерство.