София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ключова седмица за Brexit

Ще излезе ли Великобритания със сделка от ЕС

пропускане
5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

По-малко от 20 дни остават до крайния срок за Brexit, a британският премиер Тереза Мей тепърва ще се опита да прокара през парламента ново споразумение за условията, при които Великобритания ще напусне ЕС.

През януари предложението на Мей беше отхвърлено от британските депутати с подавляващо мнозинство от 230 гласа. Затова се очакваше, че британският премиер ще се върне с кардинално различен подход към проблема, за да има шанс за успех при втория си опит. В петък Мей помоли ЕС за "последен напън" за промяна на споразумението, за да може да убеди депутатите си да го подкрепят.

ЕС обаче настоява на позицията си, че няма да предоговаря вече приети споразумения - а само да добави определени гаранции към него. Въпросът е дали това би било достатъчно за Великобритания, или както го формулира BBC: "Някой изобщо знае ли какво се случва оттук нататък с Brexit?".

Краткият отговор е "не". Но има няколко основни събития, които ще направят следващата седмица ключова за бъдещето на съюза.

Отлагането на крайния срок досега изглеждаше слабо вероятно, но ЕС също не иска да изпада в ситуацията на Brexit без сделка. Със сигурност Брюксел не би желал да поеме вината за подобна криза, особено ако от европейските институции зависи да я избегнат с отпускането на допълнително време за размисъл.

Ако се стигне до това решение, то трябва да бъде потвърдено на среща на Европейския съвет на 21 март - броени дни преди крайния срок за Brexit. В случай че отлагането не бъде одобрено единодушно от 27-те правителствени ръководители на страните-членки, вече всичко е възможно да се случи.

Всичко ще зависи от резултата, който Мей получи на ключовото гласуване във вторник. Ако разликата между опозиционнните и подкрепящите гласове е достатъчно малка, премиерът може да направи и трети опит за споразумение. Но ако сделката на Мей отново бъде отхвърлена с повече от 50 гласа, едва ли ще има трети шанс.