София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кметът на Банско свика среща във връзка с наркоразпространението

Според полицейски доклад подрастващите масово използват наркотици

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Кмета на Банско Георги Икономов свика спешна среща във връзка с проведената акция срещу наркоразпространението в града. От представения доклад от полицейския началник Иван Попов е станало известно, че подрастващите в Банско и Добринище масово използват наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на общината.
 
Данните от доклада показват, че за кратък период учениците преминават през различните видове опиати, като започват с марихуана и стигат до кокаин и синтетична дрога. Според доклада долната възрастова граница на децата, опитали за пръв път наркотици, е 13-14 години.
 
Кмета Георги Икономов коментира, че съгласно данните от полицията случаите на употреба на наркотици от деца в Банско зачестяват значително. Това е изключително сериозен проблем, за който са необходими спешни мерки, добави кмета.
 
"Трябва с общите усилия на родители, учители, полиция и ние, като отговорна институция, да пресечем тази негативна тенденция. Фактите са налице. Ние сме хората, отговорни за тях и тяхното бъдеще", е добави още Икономов пред училищните ръководители.
 
На срещата са присъствали началникът на Районното управление в града Иван Попов, директорите на училищата в общината и представители на училищните настоятелства.
 
След дискусията присъстващите са се обединили около идеята за организиране на среща на 15 юни в салона на читалище "Никола Вапцаров". Кметът и началникът на полицейското управление в Банско, заедно със специалисти в сферата на борбата с наркотиците, ще се срещнат с родители на деца от седем- до 19-годишна възраст. На срещата ще бъдат разяснени вредите от наркотичните вещества, как родителите да разпознават първите признаци и към кого да се обръщат в случай на установяване на употреба.