Гледай
на живо

Кои са най-натоварените пътища през 2018 година?

АМ „Тракия“ и АМ „Хемус“ първенци в класацията

Участъкът на автомагистрала "Тракия" между София и Пловдив е най-натоварената отсечка от републиканската пътна мрежа през 2018 година, сочат данните от трафик камерите на Агенция "Пътна инфраструктура".

През автомагистралата между двата най-големи български града средногодишният брой преминали моторни превозни средства на денонощие е 42 614 автомобила.

Автомагистрала "Хемус", в участъка София - Ботевград, е вторият по натовареност пътен участък в страната. В него са отчетени да преминават 28 230 автомобили средногодишно на денонощие, като не е отчетен тежкотоварният трафик преминаващ по това направление, който е отбит поради ремонтните дейности по обходен маршрут.

Най-слабо натовареният републикански път е I Никопол - Свищов, в област Плевен. Преброителният пункт при с. Любеново е отчел едва 286 моторни превозни средства на денонощие.

Републиканските пътища са най-натоварени през летните месеци юли и август - от и за Черноморието. Най-слаб е трафикът през зимните месеци януари и февруари, когато метеорологичните условия не са благоприятни. В този период се наблюдава засилен трафик само от и за зимните курорти.