София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КОМЕНТАРЪТ НА ЕВРОКОМ – С НОРА СТОИЧКОВА

НОВИ ЦЕНИ НА ЕНЕРГИЯТА И ПРОДУКТИТЕ

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

В началото на седмицата бяхме сюрпризирани, че държавната администрация – 433 000 души общо, по данни на Министерството на финансите, ще получат увеличение на заплатите. Дали е заслужено и защо се прави точно преди избори – друг път ще говорим. Днес ще разгледаме ЗАЩО тази бодряшка новина беше последвана от серия дребни по-отделно, но доста сериозни като разход за домакинствата, взети заедно.
Вдига се данък сгради и пътния - за стари коли. Въвежда се нова здравна застраховка от 12 лева, уж доброволна, а за капак – вдигат се цените на енергосуровините – газ  с 14% и съответно петрол, и оттам - увеличения на тока, парното, водата; и оттам – увеличение на пшеницата с цели 15%. Ако токът, петролът и газът поскъпват заедно с пшеницата – значи поскъпва не само хляба. ПОСКЪПВА АБСОЛЮТНО ВСИЧКО. Нека видим ЗАЩО? Преди няколко дни  "Булгаргаз" обяви на сайта си, че прогнозира цена на природния газ за четвъртото тримесечие на годината от 458.44 лв. за 1000 куб. м без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. В сравнение с действащата сега цена това представлява увеличение от 14.34%. За това увеличение ни подготвят още от април. Сякаш са врачки в „Булгаргаз”.
Проблемът с по-високата цена на газа е, че тя е основна съставляваща в ценообразуването на всяка една стока произведена, транспортирана или внесена от чужбина. На газ са и ТЕЦ-овете, затова и парното рязко ще поскъпне. На всичко отгоре цената на газа е обвързана с цената на петрола. Оттам - чакайте неприятни сюрпризи и по отношение на бензините.



Щом поскъпне стойността на производството на дадена стока и нейният транспорт /навлото/ - това води до рязко увеличение на крайната цена за потребителите. Защото ако например увеличението от 14,34% на газа се екстраполира в цената парното /себестойност на кубометър топлинна енергия и топла вода, плюс пренос и доставка, плюс данъци и лихви по разходи на необслужени кредити –  това означава сметките за топлото да поскъпнат средно с поне с 20 – 22%. 100 лева ноемврийска сметка става 120 – 122 лева. Като й сложиш едни 10% данък страх от несъбираемост на дълговете на вечно втасалата финансовата топлофикация, тази сметка може и да литне към 140 лева. Значи, увеличението вече не вие 14,34%, а общо около 35-40%.

Това се нарича скрито поскъпване, то касае и ценообразуването при тока. То е неправомерно и не отговаря на действителните разходи за производство на топлоенергия и топла вода. Противозаконно  е, нагъл пладнешки обир. Разчита се на печалното обстоятелство, че болшинството потребители не могат и не им е работа да пресмятат по цял ден откъде се задава поредната тесла по техния джоб. Т.е. разчита се на финансовото невежество на хората.

Същото е и с хляба, макар че се чудя как така хората още го ядат – него, хляба им. Той отдавна вече не е вкусен, защото се прави с изкуствени подсладители и подобрители, със сухи дрожди, внесени незнайно откъде, които поставени в подсладена топла вода и под микроскоп се размножават като чудовища. Това се прави, за да се намали разхода на пшеница – хлябът страшно набухва и изглежда като да е правен от 1 кг брашно. Само че не е така – недопечен, за да се пести от електричество и газ, а и да остане повече вода в него, та да изглежда с нормални размери в очите на купувача.

Шменти – капели, всеки производител на хляб в българия е принуден да лъже и мами, да крие данъци, социални осигуровки, за да продължавате на намирате артикулът „хляб” на цена около лев, лев и десет. Въпреки, че цените на пшеницата средно се вдигат с 15%, а навлото – един Бог знае с колко при този свободен пазар. Сметките за ценообразуването на повечето стоки  се формират по сходен начин. Така че поскъпване – от около 30-40% чакайте от октомври – ноември почти за всичко, което ще намерите в магазина. Както и в пощенската си кутия от ерепетата и топлофикациите.
Сега обаче да видим и някои скрити „мотиватори” за по-високите цени на тока. Важно е, защото токът се ползва не само от домакинствата, а влиза като задължителна компонента във всяка една стока на пазара.  
В. Капитал съобщи, че Ахмед Доган е придобил мажоритарния пакет на ТЕЦ Варна. Оня същия ТЕЦ, който хлопна кепенци на 1 януари 2015 година и остави 500 души енергетици от Варна без препитание. На практика 2 хиляди души, ако сметнем средно с членовете на смействата им. Като новогодишен подарък от тогавашния му собственик ЧЕЗ. Не бил икономически ефективен, разясниха тогава чехите и въпреки протестите на хората в района, нещата публично сякаш утихнаха.

Централата беше купена преди по-малко от година от семейството на близкия до ДПС бивш транспортен министър Данаил Папазов, който я рестартира с многомилионни държавни подаръци през т.нар. студен резерв. С договори от 7 август синът и дъщерята на Папазов са продали на Ахмед Доган общо 70% от семейната транспортна компания "Сигда", през която беше придобита ТЕЦ "Варна", за поне 48.5 млн. евро от опитващата се да излезе от България CEZ. Така политикът, произнесъл откровената фраза за "обръчите от фирми" на партиите, за пръв път лично и съвсем официално придобива съществен бизнес актив. Данаил Папазов не бе открит на мобилния си телефон и не отговори на изпратените текстови съобщения със запитване за коментар по темата, пише още Капитал.
КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА И КАК Е ВЪРЗАНО С ВДИГАНЕТО НА ЦЕНАТА НА ТОКА?

Обяснението е просто. ТЕЦ „Варна” има шест генерационни блока с обща инсталирана мощ 1260 MW. Проектирана е да работи на вносни антрацитни въглища /от размирния днес Донбас/, което я прави неизползваема при влизането в сила на европейските екологични стандарти заради емисиите вредни газове, отделяни при горенето на въглища.

ЧЕЗ плати за ТЕЦ-а и най-голямото ЕРП през 2006 г. 206 млн. евро за нея. Оттогава само мърмореха, че обектът във Варна е икономически неизгоден, тъй като не е способен да възвърне необходимите инвестиции в очистващи инсталации.

Продадоха я, а новият й собственик Данаил Папазов успява бързо да я съживи и от 20 служители в края на 2017 г. към юни 2018 г. в нея вече работят 168 души. Възраждането идва основно благодарение на подаръци от държавата и без реално да произвежда ток. Това стана чрез студения резерв - мощности, които не работят, но получават пари от държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), за да стоят в готовност за балансиране на енергийната система на страната при дефицит на ток. Два пъти в годината: януари-февруари и юли-август.

Внимание! Милионите за студен резерв се одобряват от КЕВР и съответно се плащат от всички нас, през енергийния микс, който основно определя какви сметки за ток плащаме.

Според Капитал този януари ръководството на ЕСО е било сменено, за да свърши малко мръсна работа на гърба на всички ни – една от първите му работи била да увеличи обема на студения резерв - от 500 МВт средногодишно до 650 МВт на тец Варна, което – разбира се е било начаса одобрено от най-добрия счетоводител сред енергетиците - министър Теменужка Петкова. Без ясна аргументация. Същевременно държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" изненадващо пък се отказала от своите мощности студен резерв.

Защо ли? Ами, за да дадат нейния пай на варненския ТЕЦ и да  
Тези две действия реално отвориха място за ТЕЦ "Варна", чиито блокове са с по 210 МВт. След това на 13 април централата скоростно се сдоби с ново комплексно разрешително от Изпълнителната агенция по околна среда, което позволява 4-и, 5-и и 6-и блок да работят на природен газ вместо на въглища." Ето така новите собственици си осигуряват стотици милиони левове от студен резерв и потни вода не пият.

Значи един път плащаме на Доган да си реконструира централата и втори път – плащаме по-скъпия му ток, топла вода и пара.
Можем ли да наречем това корупция? Да, защото ако не се казваш Ахмед Доган, нито днешната власт, още по-малко енергийната мафия, ще те пусне на пазара на тока. Където влизаш беден като църковна мишка и утре осъмваш мултимилионер.