Гледай
на живо

Концесионери VS природата

Кариера за варовик заплашва село Кунино и защитени пещери

Кариера за добив на варовик, намираща се в близост до врачанското село Кунино, предизвика силното недоволство на местните хора. В сигнал до телевизия “Евроком“ те споделиха, че още пазят горчивия спомен от предишния добив на суровината, когато при всеки взрив къщите са се разтърсвали като при земетресение, стените са се напуквали и дори има разместени постройки. 
 
Безпокойството им от предстоящата работа на новия концесионер е, че ги очаква същото, почти катастрофално за тях преживяване. Освен сериозните битови проблеми, в сигнала до „Евроком“ жителите на Кунино споделят още, че под огромна заплаха е уникалната природа в близост до разкопките, където се намират скалата "Червеница" и пещерата „Гълъбарника”.
 
В непосредствена близост до бъдещите взривове са и пещерите „Самуилица I“ и „Самуилица II“, които влязоха в българската история с откриването в тях на останки от праисторически хора.
 
До този момент кметът на селото Йоло Петков, издигнат от ГЕРБ, не се е срещнал със съселяните си, за да чуе безпокойствата им. Иначе, институциите, както и концесионерът, твърдят, че всичко е законно, както и  че  инвестиционното им предложение е одобрено, съгласувано и се спазва. 
 
Думите им обаче  не успокояват спелеолозите, които смятат, че има реална опасност  за намиращата се на 100 метра пещера „Гълъбарника”, която според тях може да бъде разрушена, вследствие на взривовете.
 
Във връзка със случая еко инспекцията във Враца направи проверка на място, от която установи, че подготвените взривни дейности не попадат в границата на природната забележителност. Според техните измервания отстоянието от входа на „Гълъбарника“ до кариерата е над 200 метра.