София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Конференция посветена на Европейски ден на потребителя

Над 20 000 души се обръщат към индустрия

6 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Българското председателство на Съвета на ЕС ще положи необходимите усилия за изграждането на Цифровия единен пазар по двете ключови за него законодателни предложения в областта на договорното потребителско право, а именно Директива за договорите за предоставяне на цифрово съдържание и предложение за Директива на договорите за продажба на стоки, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на конференция, посветена на Европейския ден на потребителя “Цифровата икономика-Каква е сделката за потребителите?“, организирана от Европейския икономически и социален съвет, както и Сдружение „Активни потребители“. По време на конференцията се разискваха актуални въпроси и теми, свързани с цифровата икономиката и най-вече нейното влияние върху потребителите.

Министър Караниколов подчерта, че двете законодателни предложения са заложени като един от най-важните приоритети на Българското председателство и имат за цел премахване на основните пречки, свързани с договорното право, затрудняващи трансграничната търговия между потребители и търговци, ъобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

„Вярвам, че приемането на предложенията ще допринесе за увеличаване на доверието на потребителите чрез установяване на единни, ясни и хармонизирани правила за предоставяне на цифрово съдържание и за продажбата на стоки на европейския пазар“, поясни Караниколов. Той допълни, че с тяхното приемане ще се подпомогне укрепването на доверието в цифровата икономика в рамките на целия Европейски съюз и ще способства значително за икономическия растеж, и за по-доброто функциониране на Вътрешния пазар.

Икономическият министър заяви, че Българското председателство ще даде приоритет на работата по законодателен пакет „Нова сделка за потребителите“, която ще работи в посока постигане на стабилна и модерна правна рамка, адаптирана към новите пазарни развития, осигуряваща високо ниво на защита на потребителите и целяща подобряване на правоприлагането в областта на защитата на потребителите, в това число и на цифровите им права.

„Министерството на икономиката и Комисията за защита на потребителите работят усилено за гарантиране правата на потребителите, повишаване на тяхната информираност и защита на икономически интереси и в дигиталния свят“, изтъкна Караниколов. Той посочи, че тенденцията е да расте броят на хората, които се обръщат към институцията, като за година те надхвърлят 20 000.