Гледай
на живо

Конференцията за Близкия Изток в Париж нажежи още страстите

Израел обяви, че форумът само влошава положението

Мирната конференция за Близкия Изток, която се проведе в неделя в Париж, предизвика противоречиви оценки. Представители на около 70 държави, сред които държавният секретар на Съединените американски щати, Джон Кери, министърът на външните работи на Германия, Франк-Валтер Щайнмайер,  Организацията на обединените нации и Европейския съюз, обсъдиха бъдещето на региона и отношенията между Израел и Палестина.

Великобритания отказа да подпише финалната декларация, отбелязвайки че има известни резерви, а Израел реагира остро срещу самата конференция. Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че форумат цели да принуди Израел да приеме позиции, които са срещу националните му интереси и втвърдява позициите на палестинците вместо да помогне за преки преговори без предварителни условия.

Организацията за освобождение на Палестина пък приветства финалното споразумение от Парижката мирна конференция за Близкия Изток, „което набляга на нуждата от приключване на израелската окупация“. „

Освен това от организацията призоваха Франция „незабавно да признае държавата Палестина с границите от 1967 г. и със столица източната част на Ерусалим“ и приканиха всичкит присъствали страни, които са около 70, да „признаят Палестина, както са признали Израел“.