София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Конгрес на ВМРО преди европейския вот

Решават за самостоятелно или коалиционно явяване на евроизборите

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

На конгрес ВМРО решава за самостоятелно явяване на евроизборите с все още отворена врата към коалиционните партньори в Обединени патриоти за обща листа. Основна тема, която ще бъде коментирана, е какъв Европейски съюз можем да очакваме след европейските избори през месец май.

На форума присъства и лидерът на "Атака" Волен Сидеров и други политически партньори на партията. Не присъства и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, за чието отсъствие лидерът на ВМРО изрази съжаление. Гост е и министърът на екологията Нено Димов, излъчен от квотата на движението.

Премиерът Бойко Борисов, който бе поканен като гост, не бе забелязан в залата на конгреса. По-късно лидерът на партията Красимир Каракачанов обясни пред пълната зала, че лидерът на ГЕРБ му се е обадил лично да се извини, че няма да може да присъства. Каракачанов обаче подчерта, че отношенията на ВМРО с големия партньор ГЕРБ са перфектни.

"От това, как ние се държим като поведение в изпълнителната власт, хората ще оценяват нашите качества и възможности. Аз съм радетел за това да бъде запазена коалицията Обединени патриоти, защото не е достатъчно само да издигнеш лозунга България над всичко. Хубаво е човек да погледне лозунга на Народното събрание - "Съединението прави силата", каза лидерът на ВМРО и припомни притчата за хан Кубрат, синовете му и снопа пръчки. „Рецептата за силата на България е в нейното единство“, категоричен е Каракачанов.

„Ние няма да участваме в сепаративни действия заедно с някой срещу друг от нашите партньори, това не е морално и няма да го направим“, подчерта Каракачанов.

Гледайте тук: