София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КОНПИ: 1,4 МЛРД. ЛВ. Е ЗАПОРИРАНОТО ИМУЩЕСТВО НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ

КАПАЦИТЕТЪТ НА КОМИСИЯТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАВИШЕН, ЗАЯВИ ГЕОРГИЕВ

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Стойността на запорираното имущество на банкера Цветан Василев значително надвишава 1 млрд. и 410 млн. лв. Това заяви пред БНР председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев и отрече Комисията да е завишавала пазарни оценки.

Според Георгиев Комисията работи много успешно и постига много добри резултати. Все по-често съдът се произнася в полза на държавата след искове на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, добави още той.

"Вероятно ние сме единственият орган в тази държава, който в три последователни доклада на Европейската комисия, има само добри думи за нас, защото ние отчитаме какво е свършено", допълни Георгиев.

Капацитетът на Комисията ще трябва да бъде увеличен, заяви още Пламен Георгиев.
"Провел съм разговор с г-жа Кунева. Предвижда се въвеждане на образователни програми и в университети и отделно в Националния институт по правосъдието, така че идеята е тук да се направи една такава цялостна активност. Идеята е да се направи една банка с кадри, които ще бъдат подготвени и ще можем да ги вземем веднага в Комисията, подготвени, а не тепърва да ги обучаваме", поясни той.

Според Георгиев новият закон за антикорупцията показва категорична политическа воля.
"Това, което се прави с този нов закон за антикорупцията, показва категорична воля. И сега ще е тестът да видим дали тези промени, които се предлагат, наистина ще бъдат одобрени или не", добави той.