София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кучетата удължават живота на собственика си

Отглеждането на куче може да бъде полезно за преживелите инфаркт или инсулт

пропускане
5 годиниЛюбопитно 2 Боряна Райчева

Хората, които притежават кучета, могат да живеят по-дълго и да се сдобият с подобреното сърдечно-съдово здраве, разкриват нови изследвания. Според проучване, публикувано в списание „Circulation“, отглеждането на куче може да бъде особено полезно за преживели инфаркт и инсулт, които живеят сами, информира Independent.

Изследването, проведено от преподаватели от Университета в Упсала, изследва шведски жители на възраст от 40 до 85 години, които са преживели инфаркт или инсулт между 2001 и 2012 г.

Проучването установява, че хората, претърпели сърдечен удар и живеещи сами, са с 33% по-малка вероятност да умрат, след като са били изписани от болницата, ако притежават куче. В същото време за жертвите на инсулт, които са собственици на кучета, рискът от смърт е с 27% по-нисък.

Констатациите от отделен метаанализ, публикуван в същото списание, подкрепят резултатите от проучването.

Анализът разглежда набор от данни, включващ 3,8 милиона души, получени от 10 различни проучвания. Той установи, че за собствениците на кучета е 65 на сто по-малко вероятно да умрат след сърдечен удар.

Авторите стигат до заключението, че по-ниският риск от смърт, свързан с притежанието на куче, може да се дължи на увеличаването на физическата активност поради редовните му разходки и намаляването на самотата и депресията.