София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Курц смята Европарламента за пътуващ цирк

Австрийският канцлер иска Макрон да се откаже от заседанията в Страсбург

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Европейският парламент (EП) трябва да престане да бъде пътуващ цирк. Това заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц относно преместването на евродепутати в Страсбург за седмица всеки месец.

Той призова френския президент, който е против премахването на седалището на ЕП от Страсбург, да отстъпи: "Макрон се появи като реформатор".

Според него обаче, "всеки, който призовава за реформи, трябва да бъде готов и да ги проведе". "Там, където това може да бъде болезнено", заяви Курц пред вестник "Клайне Цайтунг".

Според него Европарламентът трябва да работи в Брюксел през цялото време. Предложението му било част от реформа на Лисабонския договор.  

Австрийският канцлер смята, че договорът е остарял и е необходим нов, който да промени начина на работа на ЕС и институциите му.

Курц настоява ЕС да се фокусира върху по-малко задачи като защитата на границите. Той иска и по-малка Европейска комисия. "Нуждаем се от нов договор с ясни санкции срещу държавите членки, които увеличават дълга си, наказания за страните, които не регистрират нелегални мигранти и ги пропускат навътре".

Както и имало нужда от "по-строги последици за нарушения на върховенството на закона и либералната демокрация".

Припомняме, че евродепутатите заседават във френския град Страсбург една седмица всеки месец и в Брюксел през останалото време, което струва на ЕС 114 млн. евро на година. Отдавна има призиви да се спре тази практика, но Париж плаши при вето всеки опит за промяна.