София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Къщата музей на Яворов отново отвори врати

Ремонтът продължи повече от година и половина

6 годиниКултура 4 Боряна Райчева

Душата ми е стон, душата ми е зов,
Защото аз съм птица устрелена:
на смърт е моята душа ранена,
на смърт ранена от любов...
 
Така започва любовната изповед, която Яворов пише през 1906 г, а месеци преди смъртта си посвещава на Лора. Къщата музей на „Раковски“ днес официално отваря врати след ремонта, за да посрещне всички, които искат да усетят силата на тази любов, останала в историята.
Лора и Яворов се пренасят в къщата през ноември 1912г, малко след като той се завръща от Балканската война. Престоят им в нея обаче продължава само една година и приключва рязко.
Част от тази автентичност личи и по стената на стаята, където образите на Яворов и Лора дълго време са били разделени от пукнатина.
Уредникът на музея показа и предсмъртната бележка на Яворов, в която той заявява, че ще последва своята любима, за да се съберат отново.
Разделени в живота, но събрали се отново след смъртта,  призраците на Яворов и Лора продължават да бродят из стаите, по стълбите и между всяка от вещите в къщата на бул. „Раковски“ и да припомнят  на осмелилите се да пристъпят прага, че най-красивите любови винаги носят в себе си отражението на трагичността.