Гледай
на живо

„Ла Ниня“ носи арктически студове и в България

В САЩ прогнозират „снежен Армагедон“

Американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата съобщи, че вече се е зародило слабо явление "Ла Ниня", което ще се задържи няколко месеца. По време на "Ла Ниня" части от Тихия океан се охлаждат естествено и това се отразява на времето по света. През миналата зима явлението доведе до вълна от арктически студ в Източна Европа и България през януари. Миналата година "Ла Ниня" продължи необичайно кратко, но тази година се очаква да остане до края на зимата, макар че явлението пак ще бъде слабо.

Явлението е естественият балансьор на феномена „Ел Ниньо”, който се отличава с повишаване на температурата на водата в най-големия океан в света.

Ефектите върху глобалния климат, предизвикани от „Ла Ниня” през тази година, ще бъдат засилени от друг климатичен феномен – „Тихоокеанското десетилетно колебание”, за което се очаква да предизвика значително охлаждане на водата на повърхността в северната част на Тихия океан. Тази комбинация накара климатолозите в САЩ да прогнозират „снежен Армагедон” през идващата зима.

Европа пък трябва да се готви за резки застудявания с непредсказуеми интервали. След най-топлия октомври от три години насам, ноември вероятно ще бъде с температури около средните за този месец.

Но през декември и януари е много възможно югоизточната част от континента, включително и България, да бъде сполетяна от арктически студове и смъртоносни виелици.