София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проговори лекарката, обвинена за смъртта на 3-годишното дете

Очаква се решението на лекарската комисия

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Димитър Русинов - Детето е имало симптоми на вирусна инфекция. Според разказа на майката нямало места. Д-р Елена Геориева, която е била на смяна. 

Лекарят, приел тригодишното момченце в Педиатричната болница - Елена Георгиева, даде първо изявление след трагичните обстоятелства около детето. Тя съобщи, че именно тя е лекарят, който в срок от половин час е преценил детето да бъде прието.

Прегледах и прецених състоянието на детето. При следващите изслушвания на лекарската комисия е добре всички лекари, замесени със случая да присъстват, призова д-р Георгиева 

Тя информира, че задачата на лекарската комисия е да прецени цялостната документация.

Фактите са по-различни от вижданията на родителите, коментира от своя страна и Димитър Русинов, директор на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев". Той също заяви, че никой в болницата не е разбрал, че детето е идвало. То е регистрирано вечерта.

Нито е преглеждано, нито някой знае, че е трябвало да бъде преглеждано. Нямаме документирано такова нещо. В момента, в който е прегледано, то е настанено. Следващото му изпращане в "Пирогов" е в негов интерес, увери д-р Русинов, като добави, че трябва обществото да разбере, че има заболявания, които са нелечими, има състояния особено при децата, които са нерешими. Всичко друго е спекулация, убеден е лекарят.

Очаква се да излязат резултатите от проверката, която назначи здравният министър Ананиев, за да се установят причините и обстоятелствата около смъртта на детето.