София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Личните лекари с 40% по-малко

Недостиг на медици има в цяла България

4 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Броят на личните лекари у нас за изминалите 20 години е намалял с поне 40%, сочи статистиката  на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Към момента за цялата страна те са не повече от 4000.
 
Освен джипита обаче, оказа се намаляват и всички останали медици, като на месата вече се усеща остър дефицит от лекари. Най-силна е тази липса на специалисти в градовете  Разград, Кърджали, Ловеч, Търговище и София. 
 
Не по-добро обаче е положението в Пловдив, където личните лекари са общо 423-а, което означава, че на един медицински специалист се падат по около 1400 пациенти, коментират от Български лекарски съюз.
 
Проблем е и това, че ако даден личен лекар реши да прекрати практиката си, няма изграден механизъм, по който пациентите му да бъдат информирани за това обстоятелство и се налага на специалиста сам да се свърже с всеки един от тях, за да ги уведоми, което допълнително усложнява ситуацията, допълват здравни експерти, като съветват този въпрос да се уреди със законова промяна.
 
Припомняме,  че на 13 декември 71-ия Съборът на Българския лекарски съюз (БЛС) даде мандат за подписване на Националния рамков договор за 2020-2022 г. Зад това решение застанаха 209 от всички членове на съюза, 22-ма бяха “против”, а 8 се въздържаха.