София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лозан Панов: Предстоят трудни времена

Заради избора на Гешев за главен прокурор

пропускане
4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Бяхме лишени от състезателност в тази процедура, за да видим в една плуралистична среда как се представят кандидатите. Най-важното – София осъмна в почти военно положение. Такъв избор не е имало никога. Това заяви Лозан Панов в коментар за избора на Иван Гешев за нов главен прокурор от ВСС.

Според Панов, сценаристите получават висока оценка. На въпрос кои са те, той отвърна, че прокурорската колегия го е гласувала без проблем изцяло, но всъщност е показателно как политическите представители в двете колегии са гласували единодушно за Гешев. Той не се съгласи и, че процедурата за избор е виновна да има само един кандидат за главен прокурор.

Смущаваме, че съдиите подкрепиха Иван Гешев, подчерта председателят на ВКС, визирайки основно политическата квота в Съдийската колегия на ВСС. "Политиците винаги са имали интерес да избират зависими магистрати", каза още Панов. И е сигурен, че не е случайно как са гласували политическите представители във ВСС. Съдията напомни и, че точно преди избора има политическо предложение за кариерни бонуси – без конкурс да растеш в съдебната система.

Ако на поста "главен прокурор" застане човек, който злоупотребява с власт, опасността за обществото е явна и предстоят трудни времена, сигурен е Панов. Няма как да остане безкритичен, ако видя злоупотреба с власт от бъдещия главен прокурор, предупреди съдията. Той каза и, че е гласувал за съдия Соня Янкулова за председател на Върховния административен съд (ВАС) – тя не оглави съда.