Гледай
на живо

Лозан Панов съди КПНОНПИ

Причината: наложена глоба за неподадена декларация

По-рано днес в 12:30 часа в сградата на съдебната палата  започна делото на председателя на Върховния касационен  Лозан Панов срещу Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Причината е, че според не го му е наложена неправомерно глоба в размер на 1000 лева, за това, че не е подал имуществена декларация  пред Сметната палата  за миналата година. 
 
През 2017-та годдине Сметната палата съобщи, че Панов е единственият член на Висшия съдебен съвет, който е отказал да подаде декларация за имуществото и доходите, неговите и на семейството му, за 2016-та. 
 
Лозан Панов твърди, че според закона висшите магистрати не са задължени да внасят имуществените си декларации пред Сметната палата,а трябва да ги представят единствено пред Висшия съдебен съвет, каквото той е направил.
 
Припомняме, че поради същата причина бяха глобени преди време  и други двама магистрати- главният прокурор Сотир Цацаров и  бившият директор на Националната следствена служба Евгени Диков. За забавено подаване на декларацията по този закон главният прокурор е с глоба 300 лева, а бившия следовател №1 - 400 лева. Не ясно обаче кое налага глобата на Лозан Панов да надвишава драстично по размер тази, наложена на  Цацаров и Диков.
 
Очаква се решение по делото да има най-рано на есен.