София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мадуро е категоричен: Следващите избори ще са през 2025 година

Той отхвърли ултиматума на ЕС за провеждане на предсрочни избори за президент

5 годиниПолитика 35 Боряна Райчева

В разгара на влошаването на ситуацията във Венецуела  президентът Николас Мадуро обяви, че е готов да отговори на исканията на редица държави да проведат нови президентски избори в страната. „Би било много добре да се проведат по-ранни парламентарни избори, това би било много добра форма на политическа дискусия, добро решение с общо гласуване. Бих подкрепил, ако изборите за Народно събрание бяха проведени по-рано“, каза в интервю за РИА Новости Мадуро. Той обаче отхвърли издадения от Европейския съюз ултиматум, с който се призова за провеждането на нови избори във Венецуела в рамките на 8 дни, като изтъкна, че следващите президентски избори ще се проведат през 2025 година.

Германия, Франция и Испания заявиха, че ще признаят самопровъзгласилия се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо, ако не се проведат нови избори, но Мадуро подчерта, че Европа няма право да отправя такива искания. „Но кои са те да решат тук? Спечелих 68% от гласовете. Аз спечелих легитимно, проведохме избори чрез прозрачна електронна система, с международно наблюдение. Ние не приемаме ултиматума от никого в света, не приемаме изнудване. Президентските избори във Венецуела се състояха и ако империалистите искат нови избори, нека изчакат 2025 година“, категоричен бе Мадуро.