София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Майката на "Хари Потър" навърши 54

Джоан Роулинг започва да пише, докато преживява на социални помощи

5 годиниЛюбопитно 2 Боряна Райчева

Авторката на книгата за най-известното дете-магьосник Хари Потър Джоар Роулинг навърши 54 години.
 
Историята на кариерата на Роулинг е сюжет, достоен сам по себе си за роман, който да служи като учебник по мотивация за начинаещи писатели и творци.  Майката на Хари Потър, както често наричат писателката, създава историята на своя герой, докато отглежда сама дъщеря си на социални помощи.
 
„Когато паднеш на дъното, разбираш, че то е всъщност солидна основа, от която да изпълзиш нагоре… Просто трябва да работиш. Да не спираш да работиш. Всичко е въпрос на дисциплина. Никога не съм се срамувала от миналото си. Да се срамувам от какво?! Да, минах през труден етап. И се гордея с това”, казва Роулинг, припомняйки си изминатия път.
 
Идеята за романа й хрумва през лятото на 1990 година, докато пътува с влака от Манчестър за Лондон. Ненадейно влакът спира и престоява цели 4 часа някъде сред хълмовете на Централна Англия.
 
Точно тогава в главата ѝ се раждат неясните все още образи на момчето-сирак, а също и училището за магия и светът на вълшебници и злодеи, който се крие зад ъгъла. От идеята до реализацията има обаче дълъг път, който не е лесен за извървяване. Той продължава 7 години. Първата книга за Хари Потър излиза през 1997 г. Тиражът му е едва 1000 бройки, но е напълно достатъчен, за да получи признанието за най-добра детска книга на годината.