София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Македония и Гьрция въвличат в спора си и Германия

Заев на среща при Меркел

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Македонският премиер Зоран Заев днес беше на брифинг в Берлин относно спора с Гьрция за името, беше обсъдено и присъединяването на Македония в НАТО и ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че спорът с Гьрция е на път да се реши и Скопие да се интегрира в структурите на ЕС.

От своя страна Зоран Заев иска да запази добри взаймоотношения с всички държави включително и с Русия, тьй като Македония е малка държава, но пътят на страната му е присъединяването и към НАТО. Ръководителят на правителството в Скопие има подкрепа от македонските граждани за членство в ЕС.

Зоран Заев е представител на социалдемократите и настоящ премиер на Македония от 1 юни 2017 г., кабинетът му е избран с 62 гласа „За“. В представянето на програма си за управление основен приоритет е членството на Македония в НАТО и ЕС.