София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Манолова: Бюджет 2020 е трохи за работещите и пенсионерите

"Държавата трябва да изплаща всички болнични"

пропускане
4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева


Предложението на управляващото мнозинство за пенсиите и болничните е несправедливо за хората и не решава проблема с бедността. Това заяви гражданският кандидат за столичен градоначалник Мая Манолова във фейсбук просила си.

Тя припомни, че пенсиите на възрастните хора не са преизчислявани от 2009г. , затова според нея днес над 800 хол. пенсионери живеят под прага на бедността.

"Крайно време е държавата да започне преизчисляване, така че минималната пенсия да стигне поне прага на бедноста, който сега е 363 лв.", допълни бившият омбудсман.

Според нея решението минималната пенсия да е 250 лв. не решава основните проблеми на възрастните хора.
Манолова е категорична, че държавата трябва да изплаща всички болнични дни на работниците и служителите. По думите й именно това е честното отношение да се бори корупцията и фалшивите болнични с институционален контрол и антикорупционни мерки, а не чрез ощетяване.

"Според управляващите бюджет 2020 е пица с шунка, но както се вижда шунката е за приятелските кръгове, а за пенсионерите и работещите хора остават трохите", каза Мая Манолова.