София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Манолова настоява за повече училищни часове по здравно и сексуално образование

Превенция срещу домашното насилие

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Всяка трета жена в Европа е жертва на физическо или сексуално насилие. В България – всяка четвърта жена става жертва на такъв вид посегателство. Децата, които са пострадали или ставали свидетели на домашно насилие, пренасят агресията и в училище. Над 65% от насилието у нас се осъществява в домашна среда. Затова и няма как училището да е обетована земя за насилието. Това е мнението на националния омбудсман Мая Манолова, която взе участие в кръгла маса за превенция на насилието. Тя подчерта и опасността от насилие в интернет пространството.

„75% от нашите деца са склонни да споделят лична информация в интернет. Данни показват, че над 100 000 профила на педофили са регистрирани в социалните мрежи“, обяви Манолова.

Омбудсманът настоя за повече училищни часове по здравно и сексуално образование.

„Само 10% от училищата в страната имат подобни часове. Ако тези часове станат задължителни ще можем да  предотвратим и проблема за деца, които раждат деца“, обясни Манолова.

Тя заяви, че пред нас има голям проблем, който е свързан с помагането и приютяването на пострадали жени.

„ Няма как с два кризисни центъра, които да окажат помощ на изпаднали в ситуация на домашно насилие жени и деца, да се справим с този проблем. За насилието няма сезони“, коментира Манолова.

Омбудсманът предложи да се създаде коалиция, която да приложи натиск върху всички отговорни институции, за да се приемат законите, които ще преведат Истанбулската конвенция в действие.